Woonserre_Opwijk
Duurzame Autonome Woonserre
Kapelleweg 24 Opwijk
De eerste Duurzame en Autonome Woonserre in Opwijk
Duurzame ontwikkeling is gebaseerd op drie elementen die gelijktijdig en gelijkwaardig geïntegreerd moeten worden:
- Het ecologische: het milieu moet beschermd worden door de vervuiling in te perken, de waterkwaliteit te beschermen, de biodiversiteit in stand te houden,…
- Het sociale: de rijkdom en het welzijn moet eerlijk verdeeld worden tussen de mensen en de solidariteit tussen de continenten moet versterkt worden.
- Het economische: de economische vitaliteit moet verzekerd zijn, zonder uitputting van de natuurlijke bronnen.
Onder het motto ‘geen woorden maar daden’ bouwt Kaseco en VdB de eerste autonome bio-ecologische woonserre in Opwijk. Deze woonserre is de ultieme weerslag van Kaseco’s bouwfilosofie en VdB’s leef- en teeltwijze. Volledig autonoom wonen (niet aangesloten op het water-, gas- of elektriciteitsnet) is de doelstelling. Bouwen met bio-ecologische materialen of minstens uit volledig recycleerbaar materiaal is het uitgangspunt, mocht de woonserre ooit gesloopt worden.
Daarmee huldigt het hele project het kringloopprincipe van de circulaire economie en wordt voortgeborduurd op het denkwerk van de voornaamste pioniers die eerder al de grondslagen legden voor deze woon- en levensstijl onder glas.
Zo dragen VdB en Kaseco bij aan een wereld waarin mensen samen leven, beleven, wonen en werken in optimale harmonie met het milieu. Hun ecologische voetafdruk wordt tot een minimum beperkt. Betaalbaarheid vormt een essentieel onderdeel van duurzaam bouwen. Als een woning niet betaalbaar is , is ze ook niet sociaal duurzaam.
Hoe werkt de woonserre?
De woonserre bestaat uit een houtskeletbouw omgeven door een serre. Een woning met een dubbele huid dus, waarbij de buitenhuid – de glazen kas – een microklimaat vormt rond de woning, het terras en de moestuin.
Wat valt er te zien in en om de woonserre?
Uiteraard kun je de woonserre bewonderen vanuit architecturaal en technisch standpunt, maar het is minstens even boeiend om te zien hoe de bewoners leven op het ritme van de natuur, genietend van het vele licht, de bloemen, planten en het water. Helemaal interessant: hoe ze eten van eigen kweek in en om de serre, de verse groenten, het sappige fruit en de geurige kruiden die de moestuin binnen en buiten de serre hen biedt.
De innovatieve technieken en materialen achter de woonserre
De woonserre maakt gebruik van zeer innovatieve materialen en systemen:
- zonnecellen in de glaspanelen
- pv-panelen gekoppeld aan een zoutwaterbatterij, geen Li-ion
- zonnecollectoren voor warm water
- balansventilatie systeem D
- circulair beton
- energievriendelijke LED verlichting
- cellulose/houtwol-inblaasisolatie voor de houtskeletstructuur
- thermisch onderbroken houten ramen met een aluminium voorzijde en driedubbel glas
- massief hout van Internorm (Duits systeem)
- enkelglas voor de serre en gelaagd glas voor het dak, met een U-waarde van 0,5
- drinkwaterproductie uit regenwater met lavafilter, regenwaterput, cisterne, percolatievelden en UV filter
Elektra-aansluiting in de opstartfase (1,5j max) , te gebruiken als generator alleen bij elektriciteitstekort en om de batterijcapaciteit te berekenen